Medicina Chineză

traducere libera după Chineze Medicine - by Angela Hicks

Medicina chineză versus medicina occidentală

Scopul acestor articole este de a vă oferi cât mai multe informații care vă pot ajuta să înțelegeți mai bine logica excepțională a teoriilor chinezești care , în mare parte, pot explica orice anomalie care se întâmplă în viața noastră. Că se numește boală, sărăcie, singurătate, aceste teorii le explică și , cel mai important, ne oferă soluții.

Am fost fascinat de aceste teorii datorită logicii lor și, nu în ultimul rând , de posibilitatea aplicării lor în viața noastră făra multe eforturi. Nu bagatelizez științele moderne dar consider ca învățaturi născute acum mii de ani, au dreptul lor de a fi cunoscute și promovate. 

Medicina chineză tinde să folosească termeni mai "poetici" în momentul diagnosticării și în descrierea tratamentelor. De exemplu, un practicant vorbește despre "yin și yang ",,cele cinci elemente," Qi "și" esența Jing "sau" Vânt" și"Vid". Sunt termeni care, cu siguranță i-ați auzit și nu vă sunt total nefamiliari. 

Pentru început am să trec în revistă căteva aspecte care juxtapun medicina chineză lângă medicina occidentală.

Tratează persoana mai degrabă decât simptomele

Am putea spune că medicina chineză tratează oamenii în timp medicina occidentală tratează bolile. Un practicant de  medicină chineză va aborda o metodă holistică pentru a identifica motivele care stau la baza cauzelor ce duc la îmbolnăvire. În comparație, medicul occidental va acorda mai multă atenție tratamentului simtomelor persoanei cu probleme. De exemplu, atunci când se ia în considerare un simptom precum cefaleea, un medic chinez caută cauza care stă la bază și va întreba pacienții despre natura simptomelor lor, precum și va investiga limba și cele 12 pulsuri la încheietura mâinii. Cauza poate fi un număr de diferite posibilități, inclusiv funcționarea  deficitară a ficatului, rinichilor sau splinei. Tratamentul va avea scopul de a ajuta persoana pentru a atinge un echilibru  în energia sa, deci cauza durerilor de cap ar trebui sa fie  eliminată. Practicienii din medicina occidentală sunt mai susceptibili să se concentreze pe limpezirea directă a simptomelor durerilor de cap. Aceștia pot întreba și despre natura durerilor de cap, dar tratamentul lor este diferit. De obicei, vor prescrie calmante sau un alte medicamente pentru a opri simptomul durerii fără a privi de ce a apărut problema în primul rând.

Generaliști mai degrabă decât specialiști

Deoarece medicina chineză este holistică, profesioniștii tind să fie generalisti si nu specialisti. Medicina occidentală, pe de altă parte, tinde să valorizeze specialismul față de generalist. Dacă un pacient prezintă o serie de simptome diferite medicul chinez va căuta modele pentru a vedea modul în care semnele și simptomele sunt conectate. In comparatie, dacă un pacient cu o serie de simptome vizitează un medic occidental, i s-ar putea administra comprimate pentru fiecare stare sau o să fie trimis la diferite clinici , specializate pe simptome. De exemplu, un pacientă care se simte deprimată și are ciclu neregulat și probleme digestive, cum ar fi alternarea constipației cu diaree, poate fi diagnosticată de un  practicant de medicină chineză ca având un model de stagnare a energiei 'Qi' a ficatului. Toate simptomele ar fi văzute ca fiind declanșatoare din aceeași rădăcină. Prin urmare, toate simptomele ar fi tratate  prin același tratament. Același pacient i s-ar putea administra medicamente sau va trebui  să mergă la o serie de clinici de medicină occidentală diferite pentru simptomele  ginecologice și a intestinului iritabil .  Fiecare simptom ar va fi tratat prin diferite tratamente și nu vor fi văzute a fi conectate.

Prescrie mai degrabă individualizat decât tratamente de masă

Un medic chinez care are doi pacienți cu aceeași afecțiune nu îi va trata în mod necesar în același fel. În comparație, un medic de medicină occidentală este probabil să dea același tratament pentru afecțiuni similare. Să luăm, de exemplu, un pacient cu astm. Medicina chineză va analiza natura astmului fiecărui individ. Astmul unor pacienți ar putea fi cauzat de slăbiciunea pulmonară. Însă  pot fi și alte cauze legate de slăbiciunea rinichilor sau energia hepatică obstrucționată. În funcție de diagnostic, fiecare pacientul va avea un diagnostic unic și va fi tratat în alta cale. În general, medicii occidentali tratează toți bolnavii de astm într-un mod similar și un medic o va face prescriind de obicei inhalatoare.

Vede corpul și mintea ca fiind conectate, mai degrabă decât separate

Medicina chineză descrie toate problemele ca provenind de la un dezechilibrul a energiei unui pacient. Dacă energia este dezechilibrată, o persoană se va simți în felul acesta de multe feluri. Acest lucru poate provoca semne  și simptome fizice, mentale și emoționale . Pentru a remedia acest lucru, energia este reechilibrată astfel încât pacientul să se simtă mai bine în corp, minte și spirit.

Pe de altă parte, medicina occidentală va avea tendința de a diagnostica și tratează corpul și mintea separat. De exemplu, dacă un pacient vine la un practicant   de medicina chineză  cu teamă și anxietate extremă și cu spate dureros, practicantul de medicină chineză ar putea trata persoanele respective cu Energia rinichilor care ajută ambele probleme simultan. Pe de altă parte, medicul din medicina occidentală le-ar putea trata lseparat și oferă pacientului antidepresive și analgezice.

Folosește observații și nu teste

Medicina chineză și medicina occidentală diagnostchează diferit pacienții. Un medic chinez practicant va folosi observația și palparea, precum și întrebarea pentru a ajunge la un diagnostic. Un medic de medicină occidentală, pe de altă parte, va tinde să pună întrebări și apoi s-ar putea să trimită pacientul pentru teste și analize pentru a confirma un diagnostic. De exemplu, în cazul unui pacient cu o problemă articulară,un medic chinez practicant probabil va palpa articulația pacientului, va  observa gama de mișcare, va simții temperatura și apoi diagnostichează ce "canal" de acupunctură este cel mai afectat și dacă starea este "completă" sau"deficitară" sau "cald" sau "rece". Un medic occidental s-ar putea să efectueze o palpare, dar s-ar putea baza mai mult  pe o radiografie pentru a vedea mai clar ce se întâmplă.


Teoria 


Medicinii chinezești


Cele cinci terapii ale medicinei chineze sunt acupunctura, plantele medicinale, masaj tui na, dieta specifică și Qigong. Fiecare terapie este practicată în felul său special. Acupunctorii folosesc ace pentru a echilibra energia. Ierbaliștii prescriu ierburi crude, pulberi sau tincturi. Practicanții Qigong folosesc mișcarea și exercițiile fizice. Practicanții de la Tui na folosesc un contact fizic direct. Dieticienii terapeuți sfătuiesc cu privire la obiceiurile alimentare. Deși aceste terapii sunt complet diferite, de asemenea, toate sunt conectate. Și ce  le leagă pe toate acestea?

Firul care leagă este teoria medicinei chineze.

Nu contează care dintre aceste tratamente alege o persoană  să le abordeze, teoria care stă la baza vine din aceeași rădăcină. 

Există trei componente principale care permit unui practicant de medicină chineză pentru a forma un diagnostic. Împreună ele permit practicantului să găsească cauza de bază a problemelor pacientului :

• Yin și Yang

• Cele 12 organe și cele cinci elemente asociate

• Substanțele Vitale



YIN & YANG




Pentru a diagnostica natura condițiilor pacienților lor practicienii trebuie să înțeleagă și să judece  echilibrul relativ yin și yang al Qi-ului pacienților. Unul dintre cei mai vechi clasici de medicina chineză, Huang Ti Nei Jing sau Clasicul Împărat Galben afirmă:

A trăi în armonie cu yin și yang înseamnă viață.

A trăi împotriva yinului și a yangului înseamnă moarte.

A trăi în armonie cu yin și yang va aduce pace.

Să trăiești împotriva yinului și yangului va aduce haos.

Yin și yang sunt acum termeni atât de des folosiți încât am putea uita aproape că provin din limba chineză. Folosit colocvial , se descriu calități opuse. De exemplu, lumină și întuneric, sus și jos, afară și în interior ,expansiunea și contracția sunt toate calitățile Yin și Yang. Cu toate acestea, calitățile opuse descriu parțial modul în care yin și yang sunt utilizate în limba chineză.

Yin și yang sunt:

1. opus unul altuia (așa cum am descris mai sus)

2. dependente unul de celălalt

3. capabile să se absoarbă sau să se consume reciproc

4. capabile să se transforme unul în altul.

Totul din univers poate fi descris ca o combinație dintre aceste două forțe fundamentale și sunt într-o constantă stare de flux. Yin și yang conferă recunoaștere dualității, interacțiunea, interdependența și transformarea vieții. Lumina și întunericul sunt exemple bune pentru a ilustra acest lucru.Lumina și întunericul sunt termeni opuși, dar sunt și ei dependenți unul de celălalt - fără întuneric nu ar exista lumina; fără lumină nu ar exista întuneric.

Simbolul Yin / Yang și ciclul zilei și al nopții

La înălțimea amiezii există lumină maximă, care este yang. Aproape de miezul nopții este întunericul maxim, care este yin. Pe măsură ce ziua se schimbă, cantitățile de lumină și întuneric variază - ele se consumă fiecare. Pe măsură ce zorii se ivesc, întunericul începe să se transforme în lumină. Am putea spune, de asemenea, că lumina "absoarbe" întunericul. Ziua devine treptat și mai luminoasă și yang pe măsură ce progresează. Mai târziu, pe măsură ce seara se instalează , ziua devine mai întunecată și mai yin. Ziua începe să se transforme în noapte sau am putea spune că noaptea este "consumatoare" sau absorbe lumina zilei.

Deși totul din univers poate fi descris în termeni de yin și yang, aceștia sunt și termeni relativi. Ca de exemplu, am văzut doar cum pot fi descrise ziua și noaptea în ceea ce privește yin și yang, dar un an este format din multe zile și nopți și are, de asemenea, calități și de yin și de yang. De exemplu, vara, care este partea mai strălucitoare și mai caldă din an, este mai yang iar iarna, care este mai rece și mai închisă la culoare, este mai yin. Yinul iernii se transformă în primăvara și toamna yinul reapare ca yangul din vara să se retragă.

Pentru ce sunt utile noțiunile de Yin și Yang

pentru practicienii de medicină tradițională chineză?


Cu toții avem un echilibru diferit de yin și yang. O altă  modalitate de a înțelege ce înseamnă acești termeni este să gândești yang ca foc; cu alte cuvinte, este uscat, luminos, fierbinte, activ și care se mișcă  în sus și în afară. Yin, pe de altă parte, este apa dintr-un lac adânc; este umed, adânc, întunecat, rece și nemișcat. Iată alte caracteristici ale yin și yang care sunt folosite de medicii chinezi.

Cum poate fi utilizată medicina chineză pentru a echilibra yin și yang?

Medicina chineză  ne spune că pentru a rămâne sănătos trebuie să trăim în armonie cu yin și yang în viața noastră de zi cu zi. În timpul zilei, care este mai mult yang, suntem în mod natural mai activi. Noaptea, Qi-ul nostru  se retrage în interiorul nostru și devine mai yin, astfel încât ne putem închide și dormi. Dacă dorim să rămânem activi când ar trebui să dormim, poate indica faptul că yin-ul nostru este epuizat. Când yin-ul nostru este consolidat cu tratament, noi deveniți mai așezați. Pe de altă parte, dacă dormim și ne simțim continuu letargici în timpul zilei, acest lucru ar putea indica faptul că yang-ul nostru este deficient. Nu există suficientă energie activă și expansivă să ne facă să ne mișcăm. Consolidarea yang-ului nostru în acest caz poate restabili sănătatea noastră.

Un exemplu , cineva care a avut dureri de spate în zona lombară .

De multe ori se simțea foarte rece și letargică și i se părea foarte greu să se trezească dimineața. Ea a descris trezirea drept "ca și cum înot până la suprafața unei mări de melasă ". Letargia ei a indicat că Qi Yang-ul al ei  era deficitar. Tratamentul a întărit Qi Yang-ul  permițându-i să se vindece și de durerea de spate.

În același timp, se simțea mai strălucitoare și mai plină de viață dimineața.

Cum afectează yinul și yangul ciclurile noastre de viață?

Yin și yang sunt reflectate în modul în care trăim în timpul anotimpurilor și chiar în ciclul vieții noastre. De exemplu, suntem în mod natural, mai activi și suntem dornici să stăm afară atunci când este cald și însorit vara, în timp ce iarna este normal să ne retragem în casă  și să ne ”conservăm”.

Copiii sunt în mod natural foarte energici și yang - ca adulți ne este greu să ținem pasul cu ei! Copilăria este "primăvara" vieții noastre. Pe măsură ce îmbătrânim, energia noastră scade până când atunci când devenim adulți, devenim mai yin și ne dorim a fi mai domoli. Adesea ne referim la bătrânețe drept "toamna" din viața noastră. Dacă luptăm cu natura și nu lucrăm cu ea, s-ar putea devin deficienți în energia Yin mai târziu în viață.

De exemplu, multe femei au bufeuri în timpul menopauzei. De asemenea, pot deveni mai deshidratate și uneori mai neliniștite - toate semnele că energia yin se epuizează. Bufeurile sunt mai puțin frecvente în China, unde femeile sunt mai conștiente de natura lor yin și, prin urmare, se asigură că își păstrează Qi-ul în ultima parte a vieții. 

Când acupunctorii examinează un pacient, se vor uita cum interacționează calitățile yinului și yangului și modul de tratament le poate îmbunătăți echilibrul. Practicanții ar putea lua în considerare starea generală a pacientului și se întreabă: "Este aceast pacient letargic sau neliniștit, răcoros sau cald, umed sau uscat? 

Practicianul poate lua în considerare și yin și yang în termeni specifici privind locul în care se află boala și întreabă: "Simțiți această afecțiune adânc în interiorul corpului sau mai mult la suprafață? "sau raportat la  organele care sunt cele mai implicate în boală,"Afecțiunea pacientului implică mai multe organe yin sau yang  sau poate ambele? "

Practicanții evaluează echilibrul relativ dintre energiile yin-ul și yang ale noastre. Odată constatat acest lucru, ei pot prescrie un tratament pentru restabilirea echilibrului și astfel restabililesc  sănătatea pacientului.

Care organe sunt Yin și care Yang ?

Organele Yin sunt mai de natură mai solidă și se află mai adânc în interiorul corpului. Medicina chineză le descrie ca fiind responsabile pentru reglarea și stocarea tuturor substanțelor vitale ale corpului înainte de a fi folosite. Organele yang sunt goale de fapt, cele mai multe dintre ele sunt în formă de tuburi sau pungi, sunt mai aproape de suprafața corpului și sunt responsabile de primire, separând, distribuind și excretând toate substanțele vitale

Organele Yin și Yang lucrează împreună. Dacă organele yang nu transformăm substanțele vitale, nu există nimic pentru organele yin  pentru a depozita. Pe de altă parte, dacă organele yin nu pot stoca aceste substanțe, atunci nu are niciun rost ca organele  yang să le transforme.

Substanțe VITALE

Medicina chineză afirmă că funcțiile corpului nostru sunt determinat de interacțiunea anumitor substanțe "vitale".

Acestea sunt:

• Qi-ul

• Sângele

• Esența Jing

• Lichidele corporale

• Shen sau energia spirituală

Aceste substanțe vitale sunt elementele constitutive de bază ale unui om . Unele, cum ar fi Qi-ul , sunt foarte rafinate. Altele, cum ar fi Lichidele corporale, sunt foarte dense. Funcționarea echilibrată a acestor substanțe ne permite să rămânem sănătoși. Dacă acest echilibru se strică devenim nesănătoși.

Cum interacționează substanțele vitale cu organele?

Principalele organe au funcții mai largi decât cele descrise în medicina occidentală. Funcția majoră a tuturor organelor yin este de a stoca substanțele vitale. Conexiunea dintre fiecare organ și substanță este prezentată în tabelul de mai jos.


Ce este QI-ul?

Qi este un termen dificil de tradus. Dealtefel chinezii nici nu vor să fie tradus. Qi-ul este Qi. Poate fi interpretat ca "energie", "Forță vitală", "prana" sau "forță de viață". Fizicienii moderni acum înțeleg că există un continuum între materie și energie și acea energie pătrunde în întregul univers.

Medicina chineză înțelege acest continuum și spune asta când Qi devine condensat formează substanțe materiale, în timp ce când Qi-ul este mai rafinat devine imaterial și rarifiat.

Deși medicina chineză explică oarecum lucrurile diferit de fizicienii moderni, cuvântul "energie" este probabil una dintre cele mai bune traduceri pentru cuvântul Qi. Oamenii de știință occidentali recunosc mai multe despre energie și într-o zi, vor recunoaște  ceea ce s-a înțeles de multe mii de ani de cultură chineză.

Medicina chineză descrie Qi mai mult prin ceea ce face decât prin ceea ce este. Qi are capacitatea de:

1. mișcare

2. transformare

3. a încălzi

4. a proteja

5. a ridica lucrurile.

În legătură cu sănătatea noastră, asta înseamnă că, dacă suntem obosiți, Qi-ul nostru poate fi deficitar sau nu se mișcă lin prin corpul nostru.

Dacă avem intestinele balonate, Qi-ul nostru poate să nu ne transforme mâncareA corect. Dacă ne este frig, Qi-ul nostru nu poate să ne încălzească.

Dacă avem o boală, cum ar fi o răceală comună, este posibil ca Qi-ul nostru nu poate să ne protejeze sau dacă avem o afecțiune care cauzează căderea unui organ  înseamnă Qi-ul  nu poate susține organul respectiv.

Qi-ul  plămânii și splina

Qi își are originea atunci când aerul curat din plămân este amestecat cu mâncarea pe care o mâncăm. Plămânii "guvernează" Qi-ul nostru și  respirația noastră iar splina transformă și mișcă Qi-ul în fiecare parte a corpului. Luăm Qi atunci când respirăm și mișcarea plămânilor care coboară și urcă adâncesc respirația. Când energia Qi  a  plamânilor expandează, ajunge la piele. La nivelul pielii Qi-ul ne protejează și previne agenți patogeni cum ar fi vântul, frigul, căldura și umezeala care pot cauza boli cum ar fi răceală și gripă.

Splina transformă Qi-ul și îl transportă în întreg corpul nostru. Dacă splina este slabă, Qi-ul nu se poate mișca și este posibil se te  simți letargic. Această lipsă de mișcare ne poate provoca slabiciunea  membrelelor iar funcțiile digestive pot fi afectatet. Tratarea splinei poate ne consolida energia și ne poate  restabilii vitalitatea. 

Qi-ul și ficatul

Ficatul este asociat și cu Qi căreia îi asigură curgerea lină și uniformă prin tot corpul nostru. Emoțiile noastre sunt un motiv pentru care fluxul este perturbat. Dacă suntem încordați, Qi-ul nostru nu mai curge. Dacă ne încleștăm pumnii, strângeți umerii, încordăm pieptul, încordăm mușchii abdomenului și ne încordăm gâtul și maxilarul, este probabil să ne simțim foarte tensionați. Nu este surprinzător, Qi-ul nu poate curge foarte ușor!

Mulți dintre noi ne ținem corpul într-o stare permanentă de tensiune pentru că suntem frustrați, iritați, supărați sau nu eliminăm emoțiilor negative. Făcând acest lucru împiedicăm energia Qi a  Ficatului să curgă lin. Dacă Qi-ul Ficatului este obstruat, simptomele rezultate pot varia de la tensiune  premenstruală sau dureri de cap la tulburări digestive, probleme ginecologice sau depresie. Tratarea ficatului poate netezi fluxul Qi și ne face să ne simțim mai bine. 

Ce înțelege medicina chineză prin sânge?

Qi și sângele curg împreună în corp. "Sânge" în medicina chineză  include sângele care curge prin sângele nostru vasele, dar are conotații mai largi. Sânge în medicina chineză este o formă densă de Qi, iar Qi-ul și Sângele sunt de nedespartit. La fel ca Qi, Sângele este descris mai puțin prin ceea ce este și mai mult prin ceea ce face. Sângele are capacitatea de a ne hrăni și de a ne umezi corpul. De asemenea, are o calitate importantă care îi permite să păstreze Qi-ul, care este foarte ușor în natură,  "plutește". 

Datorită capacității sale de a se deplasa, Qi se asigură că Sângele circulă lin prin corp. Interdependența Qi și a sângelui este rezumată de o vorbă celebruă în medicina chineză, "Qi mișcă sângele iar Sângele hrănește Qi. "

Trei organe au o funcție legată de "Sânge": Ficatul "depozitează" sângele; Inima și Pericardul "guvernează" sangele; Splina "controlează" sângele.

Sângele și ficatul

Sângele care este "depozitat" în ficat se hrănește și hidratează întregul nostru sistem. Atunci când ne mișcăm, Ficatul se asigură că sângele ajunge în fiecare parte a corpului și îl hrănește. Când ne odihnim, Sângele se întoarce la Ficat. Dacă sângele este deficitar, am putea prezenta simptome provenind din lipsa hrănirii în diverse părți ale corpul. Pot fi, de exemplu, ochi uscați, crampe, ace și înțepături, unghii făinoase, cicluri slabe sau pielea uscată.

S-ar putea să ne simțim ușor amețiți când ne ridicăm în picioare. Aceasta este pentru că nu există suficient Sânge care ne ajunge în cap când ne mișcăm brusc.

Sângele poate deveni blocat. Acest lucru poate provoca durere extremă și poate duce la apariția, la femei, la  foarte dureroase perioade menstruale.

Sângele și splina

Splina "controlează" sângele și îl păstrează în vasele de sânge. Dacă splina este slabă, sângele se va "scurge" din vasele de sânge, poate provoca simptome de sângerare, cum ar fi sângerare menstruală, vânătăi sau sânge în urină sau scaune.

Sângele și inima

În cele din urmă, Inima "guvernează" Sângele, adică se asigură că circulă în fiecare parte a corpului. Dacă această funcție este slabă este posibil să avem circulație slabă și mâini și picioare reci. Deoarece sângele este o substanță grea, trebuie să avem și noi Sânge suficient pentru inima să "găzduiască Shenul sau Mindspiritul" și să-l păstreze așezat în corp.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți